Hari-hari terakhir sebelum persekolahan berakhir.. aku telah buat kek ni.. untuk dimakan oleh kekawan kak di TAJ.. tercapai juga hajat dihati.. ialah tahun depan kakak dah tak sekolah di TAJ.. Aku memang suka buat kek ini.. walau tanpa mentega, ia tetap gebu dan lembut.. selain dari rasanya yang sedap. Dah dua tiga kali jugak aku membuatnya, malahan pernah menerima tempahan untuk kek ini. Terima kasihlah kepada fendi75@myresepi... yang telah sudi berkongsi resepi ni pada aku.. So pada kekawan yang nak mencubanya.. kat bawah ni resepi dia k...
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
Bahan A
1 sudu kecil vanilla
11/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
Topping
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
Cara membuatnya :
Pukul telur hingga kembang, masukkan gula dan pukul lagi, kemudian masukkan minyak masak.
Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati
Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
Untuk toppingnya ........ masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok... tuang atas kek yang dah sejuk... then blehlah dingappp...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan